Bolí vás klouby? Účinky mořské řasy „Irský mech“ na klouby a pojivové tkáně.

Spread the love

D4C9ED2F-10BE-4FFE-8CAD-0AF715515ED7-300x225

V prvním díle článku jsme se věnovaly účinkům Irského mechu na pokožku. Je to jen želírující hmota používaná v potravinářském průmyslu nebo vykazuje pozitivní účinky na naše zdraví a vitalitu?

Na internetu koluje o Irském mechu spousta (de)zinformací, jak už to tak na internetu bývá. Dříve platilo rčení, že “papír snese vše” a to samé se nyní dá říci o internetu. :)

 

 

IM2písekmušle1053x800

Pro odpovědi na tyto otázky je tak potřeba sáhnout po vědeckých studiích. Sledovat nejen výsledky studií, ale i jejich zadavatele a naprosto klíčová je také metodika daných studií. Tyto naše texty nečerpají z článků na internetu, kde mnohdy není možné ověřit jejich zdroje. Čerpají z vědeckých studií, uvedených v seznamu na konci článku a jako takové je zde v tomto článku prezentujeme.

Dle vědeckých studií Irský mech působí pozitivně na klouby, šlachy a kosti, na pleť, dále má pozitivní kardiovaskulární účinky, působí na respirační problémy (dýchací cesty), na mentální a emoční zdraví, pro detoxikaci, příznivě ovivňuje hubnutí a funkci štítné žlázy.  Mezi jeho účinky patří imunomodulační, protinádorové, antitrombotické, antikoagulační, anti-mutagenní, protizánětlivé, antimikrobiální a antivirové aktivity včetně virů proti HIV, herpesu a hepatitidy

irsky_mech_lahodnosti-800x800_0

Obecně je dobré upřednostnit celistvý a čerstvý Irský mech před jakýmikoli výtažky. Pravděpodobně jen tak si uchovává všechny svoje účinky, které spolu působí navzájem. Při výběru Irského mechu sledujeme také to, zda je sbírán na kontrolovaném mořském pobřeží a neobsahuje těžké kovy. Dále se vždy zajímáme o jeho produkci ve vztahu k udržitelnosti životního prostředí a přírody v daném místě.

V postupně zveřejňované, sérii článků jste se již dozvěděli o mnoha vědecky podložených účincích Irského mechu na vlasy, pleť a nehty, dále o v mechu obsažených látkách, které působí synergicky.

 

 

Irský mech je velmi probádanou mořskou řasou, máme k dispozici i studie, které byly prováděny v Česku českým vědeckým týmem.

IMG_2488-1024x767

V závěru článku naleznete některé použité odborné studie a zdroje – a další budou přicházet s dalšími tématy článků. Vědecké (experimentální i přehledové) studie a ostatní odborné zdroje jsme dohledali i ve veřejných databázích, abyste si je mohli přečíst i vy sami. Některé zdroje nejsou veřejně dostupné (např. z některých odborných časopisů) a jsou pouze k zakoupení. Nicméně je možné je zdarma k nahlédnutí (a okopírování za 10Kč/1 strana) objednat v Národní knihovně v Praze (https://www.nkp.cz). Pokud jste studenty univerzity (např. Univerzity Karlovy v Praze a dalších státních univerzit), máte do odborných databází přístup v rámci svého studia.

V závěru úvodu :) bych ráda uvedla, že máme množství uživatelů Irského mechu, kterým Irský mech pomohl s klouby, vlasy apod. a že tyto účinky jsou vidět a cítit. Sama mám dobré zkušenosti s účinky mechu v souvislosti s bolestí v kolenou.

Chtěla bych vyzvat všechny, kteří mají s Irským mechem vlastní zkušenosti, aby nám napsali buď přímo do komentářů nebo na e-mail.

Přeji lahodné počtení a na zdraví,

Mgr. Klára Hlaváčová a Květa Vondráková

pastika-300x198

OBSAH ČLÁNKU:

1. Obecné účinky Irského mechu jako mořské řasy – úvod do problematiky

2. Irský Mech (Chondrus crispus) versus extrakt karagenanu

2.1. Jak se karagenan vyrábí?

3. Účinky na klouby

4. Irský mech posiluje spojovací tkáně a spoje – jak ho užívat pro co největší účinky?

5. Zdroje

6. O autorkách

E5C89381-0DFF-46E7-8872-090C789A2A16-300x225

1. Obecné účinky Irského mechu jako mořské řasy – úvod do problematiky

Čerstvý Irský mech má pozitivní účinky ve stravě člověka. Irský mech neboli hezky česky Puchratka kadeřavá, latinsky Chondrus crispus, anglicky Irish Moss, se řadí mezi řasy červené (red algae), i když zrovna ten náš má barvu velmi světlou až skoro průsvitnou a nebo fialovou. Svojí strukturou a složením však do této skupiny červených mořských řas patří.

 

 

 

Irský mech působí pozitivně na lidskou mikrobiální flóru ve střevech, což je zejména v současné době nezdravého stravování velmi důležitou dovedností. Tato mořská řasa obsahuje polysacharidy ve vláknině s různým chemickým složením s různými fyzikálně-chemickými vlastnostmi, jako je právě schopnost fermentovat lidskou mikrobiální flóru. To pozitivně a v mnoha směrech ovlivňuje naše zdraví. (Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012) 

Debata ohledně Irského mechu se v podstatě scvrkla na problematiku karagenanů, které jsou jako vysoce zpracovaný výtažek hojně využívány v potravinářském i jiném průmyslu. Základní polysacharidy z mořských řas ale představují i algináty, agary, karagenany, ulvany a fukoidany, které se běžně používají v potravinářském a farmaceutickém průmyslu i v jiných odvětvích průmyslu. Pokud konzujeme mořskou řasu pro její výživové a terapeutické účinky, jíme ji jako celistvou potravinu ne jako průmyslový výtažek jediné látky. Významnou složkou řas jsou polysacharidy, které mají funkci vlákniny. Algináty, karagenany, celulóza a agar jsou stravitelné jen ve velmi omezené míře, zvyšují  ale pocit nasycenosti. Proto se mořské řasy doporučují při hubnutí a k úpravě střevní mikloflóry.

F96C3C88-6114-42C1-B8BD-B77CBA91F323-200x300

Dále bylo objeveno, že polysacharidy z mořských řas jsou důležitým zdrojem bioaktivních přírodních sloučenin, které jsou zodpovědné za jejich možné fyziologické účinky. Zvláště sulfátové polysacharidy vykazují imunomodulační, protinádorové, antitrombotické, antikoagulační, anti-mutagenní, protizánětlivé, antimikrobiální a antivirové aktivity včetně virů proti HIV, herpesu a hepatitidy. (Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012) Ano, tolik účinků právě Irský mech má. Jinými slovy řečeno, Irský mech posiluje imunitní systém, působí protinádrovově, působí proti trombóze, proti nadměrné srážlivosti krve, je protizánětlivý, chrání tělo před nežádoucími mutacemi, proti bakteriím a virům a byl zkoumám i ohledně viru HIV, herpesu a hepatitidě. 

Významná pozornost byla nedávno zaměřena na používání sladkovodních a mořských řas pro vývoj funkčních potravin z důvodu širokého spektra živin, které jsou nezbytné pro lidské zdraví. Nutno říci, že v přírodě není ojedinělé, že jediná potravina má široké spektrum účinků na lidské zdraví.

Chemické složení řas je proměnlivé. Liší se v závislosti na druhu řasy, na roční době sběru a na vnějších podmínkách, jako je teplota vody nebo intenzita světla. Významná je také geografické lokalita. Naprosto klíčová je čerstvost a metody zpracování (čerstvé, sušené). Vybírejte proto čerstvá Irský mech sbíraný na kontrolovaném mořském pobřeží a zpracovaný s co možná nejmenším zásahem člověka.

 11

Řasy jsou nutričně významné zejména pro vysoký obsah minerálních látek a stopových prvků, které jsou schopny svým povrchem absorbovat z mořské vody. Pěstování Irského mechu v halách v solných kádích je proto naprosto nepřijatelné. Pouze takto pěstovaný Irský mech ale získává bio certifikát, což je paradoxem dnešní doby. Irskému mechu s biocertifikátem se proto vyhněte.

Díky schopnosti absorbovat živiny Irský mech obsahuje významná množství vápníku, sodíku, hořčíku, draslíku, fosforu, jódu, železa a zinku. Výhodou červených mořských řas, kam spadá i Irský mech, je případná nižší akumulace těžkých kovů, např. arzenu nebo olova. (MacARTAIN, 2007) Na druhé straně se této absorbční schopnosti využívá pro získání řasové biomasy vhodné pro výrobu doplňků stravy, především s obsahem jódu.

Obsah tuku v řasách je nízký . Vysoká nutriční hodnota mořských řas je dána zejména významným obsahem rostlinných bílkovin, avšak neplnohodnotných. Jednotlivé druhy mořských řas se v obsahu bílkovin velmi liší. Obecně platí, že hnědé mořské řasy obsahují ve srovnání s červenými a zelenými řasami bílkovin méně. Irský mech jako červená mořská řasa o něco více.

Důležitou složkou řas jsou vitamíny, z nichž významné jsou vitaminy C, A, E a vitamíny skupiny B. Kromě uvedených živin jsou v chloroplastech řas obsaženy polyfenoly a různé druhy fotosyntetických a přídatných pigmentů s antioxidačními účinky, jedná se zejména o fykobiliproteiny, chlorofyly a karotenoidy (karoteny, lutein, zeaxanthin).

12

2. Irský mech versus extrakt karagenanu

Pojďme se nejprvě vypořádat s otázkou celé mořské řasy a jejího výtažku karagenanu. 

Debata ohledně Irského mechu se v podstatě scvrkla na problematiku karagenanů, které jsou jako vysoce zpracovaný výtažek hojně využívány v potravinářském i jiném průmyslu. Je to, jako bysme z okurky pomocí složité nepřirozené chemické analýzy vytáhli sodík a pak nejenže tvrdili, že tento sodík (sůl) může být potenciálně zdraví škodlivý, ale navíc, že tento sodík je okurka. Sodík je ale v určité míře prospěšný a nutný a okurka je vyloženě zdravé jídlo. Přesně takové nepravdivé zjednodušení se ale stalo v laické debatě ohledně Irského mechu a karagenanu.

Karagenan je typem polysacharidu. Může být odvozen od Irského mechu (Chondrus crispus) a jiných odrůd červených jedlých mořských řas, jako je Kappaphycus alvarezii. Základní polysacharidy z mořských řas ale představují i algináty, agary, karagenany, ulvany a fukoidany. Tyto polysacharidy se pro svoje schopnosti a účinky běžně používají v potravinářském a farmaceutickém průmyslu i v jiných odvětvích průmyslu.

Vysoce chemicky zpracovaný extrakt karagenanu, který se také nazývá karagenan „potravinářského stupně“, je výživně snížen a není stejnou látkou jako celé mořské řasyVyráběný karagenan je izolovaná sloučenina extrahovaná z červených mořských řas a ošetřena tvrdými alkalickými roztoky, jako je hydroxid draselný. Během zpracování je z mořských řas např. odstraňována celá důležitá celulóza. (McHugh, D. J., 2003)

Navíc je dalším klíčovým problémem to, že samotný karagenan v potravinářském průmyslu může být degradován kyselinami v žaludku a přeměněn na polygean, což je potenciální karcinogenní látka. (Stanley, N. 1987) Podle Institutu Cornucopia a jejich Carrageenan Report: „Degradovaný karagenan (polygeenan) je silný zánětlivý prostředek, který vědci běžně používají k vyvolání zánětu a jiných onemocnění u laboratorních zvířat testovacích protizánětlivých léků a jiných léků. “ (McHugh, D. J., 2003)

Irský mech, konzumovaný ve své úplné formě jako řasa, vývar nebo gel, ve skutečnosti pomáhá při různých problémech a uklidňuje gastrointestinální problémy a záněty v těle, na rozdíl od izolovaných karagenanových extraktů, které mohou dělat opak.(Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012)

Je tedy naprosto klíčové nezaměňovat vysoce průmyslově zpracovaný karagenan a celistvou zdraví prospěšnou potravinu jakou Irský mech je. Pokud však jíte mléčné výrobky, s největší pravděpodobnosti jíte vysoce chemicky zpracovaný karagenan i vy. Je označen jako karagen, karagenan nebo jako E407.   

2.1.Jak se karagenan vyrábí?

Karagenan, vysoce průmyslově zpracovaný výtažek, se hojně využívá v potravinářství jako aditivum a v potravinách ho najdete pod označením E407. Jedná se o nepřirozený proces, jakým vysoce průmyslové zpracování je. 

Výrobu karagenanu velmi srozumitelně pro tento článek popsala výživová specialistka, spisovatelka, autorka vlastního pořadu na seznam.cz, Mgr. Eva Hájková: 

“Karagenan v potravinách, tedy jako aditivum nebo E407 nebo SRC, se vyrábí a rozhodně se tedy nejedná o přirozený proces, ale o vysoce průmyslové zpracování. Je to jako porovnávat bio kukuřici se zprocesovaným fruktózovym kukuřičným sirupem.”

“Pro výrobu čistého karagenanu E407 se mořské řasy promyjí z důvodu odstranění písku, solí a dalších hrubých složek. Následně se řasa po dobu několika hodin vaří v alkalické vodě. Obvykle se používá hydroxid sodný. Doba vaření je optimálně 4 hodiny, přičemž teplota se udržuje na nejméně 70°C. Použití alkalické vody vede ke zvýšení pevnosti gelu v konečném produktu (např. v jogurtu, pudingu apod.)“

2C70236A-7398-468D-9F2B-7731B9D5E7A7

“Nerozpuštěné zbytky mořské řasy se odstraní odstřeďováním nebo hrubou filtrací. Následuje vysokotlaká filtrace se ziskem 1-2 hm.% karagenanu. Poté se roztok zkoncentruje ultrafiltrací a vakuovou destilací (karagenan v obsahu 2-3 hm. %). Pro získání pevného karagenanu z roztoku se ovykle používá alkoholové srážení. To probíhá přidáváním alkoholu (isopropanolu, methanolu nebo ethanolu) do roztoku karagenanu, který se vysráží a oddělí v odstředivce. Koagulát je lisován, poté znovu promyt alkoholem a dehydratován. Nakonec se produkt suší a mele na požadovanou velikost částic.”

“Pro kappa-karagenan získávaný z řasy Kappaphycus alvarezii lze využít metodu zgelovatění, kdy karagenan reaguje s draselnými solemi za vzniku gelu, který je lisováním, zmražením a rozmražením dehydratován do pevné formy. Tedy nic přirozeného.”

„Semi-rafinovaný karagenan (SRC) se vyrábí zahříváním v roztoku alkalické soli (např. hydroxid draselný) přibližně 2 hodiny. Hydroxid rovněž proniká do struktury mořské řasy a snižuje množství síranu v karagenanu, což zvyšuje počet 3,6–anhydrid–D–galaktózových jednotek schopných tvorby dvoušroubovice. Ionty zajistí silné zgelovatění karagenanu, takže se nerozpustí v horkém roztoku. Ostatní látky (soli, proteiny, bakterie) se rozpustí a následně dojde k jejich vyplavení. Poté se produkt promyje od alkálií, vysuší na vzduchu a pomele. Aby mohl být tento karagenan použitý v potravinářství, musí být přečištěn, bělen a důsledně zbavený veškerých bakterií (Poledňáková, Vysoké učení technické Brno 2015).”

AD5E168B-D363-46C6-AB50-7B5F001F1957

S celistvou potravinou, čerstvým Irským mechem, se samozřejmě nic takového neděje. Je ručně sbírán na kontrolovaném mořském pobřeží v nejčistších vodách, okapán a lehce prosušen na slunci. Poté je proprán v čisté studené vodě, znovu okapán a pak již putuje směrem k nám.

Irský mech jako celistvá potravina má výborně zmapované účinky na lidské tělo, čerstvý Irský mech vykazuje protizánětlivé účinky, imunomodulační, protinádorové, antitrombotické, antikoagulační, anti-mutagenní, protizánětlivé, antimikrobiální a antivirové aktivity včetně virů proti HIV, herpesu a hepatitidy. (Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012)

IMG_20180421_130827-239x300

3. Účinky na KLOUBY

Polysacharidové sloučeniny z Irského mechu mají několik důležitých vlastností.  Zklidňují a chrání sliznici orgánů v těle včetně střevní sliznice. Sliznice je prvním orgánem obrany proti chorobám celého těla, proto některé výzkumy podporují hypotézu, že konzumací mořské řasy může dojít k vyšší obranyschopnosti organismu. (Robertson, Schwartz, 1953) (Mišurcová, Škrovánková a kol., 2012) (Konig, Wright, A, 1993) (Mišurcová, Hrabě, 2013)

Tato sloučenina také pomáhá podporovat klouby a pojivové tkáně v celém těle.Karageninové sloučeniny v kombinaci s mnoha minerály jsou schopny zpevnit a podporovat klouby těla. Podle vědeckých studií karageninové sloučeniny podporují růst a regeneraci pojivové tkáně. To znamená, že pomáhají tělu, aby samo problém s pojivovou tkání opravilo. (McCandless, 1965) Prvně byla tato hypotéza zkoumána již v roce 1953 výzkumníky a vědci Robertsonem a Schwartzem. Později bylo zjištěno, že existuje velká podobnost mezi tímto rostlinným polysacharidem a mucopolysacharidy, které hlavně formují pojivové tkáně u savců. (Robertson, Schwartz, 1953) Hypotéza o účincích na růst a regeneraci pojivové tkáně byla potvrzena. (McCandless, 1965)

2E8CB83B-E225-4EB8-BD1E-9841D4E1BEC2

Chondrus Crispus, Irský mech, tedy zvyšuje sílu, pružnost a obnovu všech pojivových tkání, kloubů a svalů. Posiluje spojovací tkáně a spoje.

Čerstvý Irský mech jako celistvá potravina zvlhčuje a maže suché tkáně jako je sliznice, pojivové tkáně a synoviální klouby (klouby s tekutinou ve vaku, jako jsou kolena, kyčle, ramena atd), takže může výrazně zlepšit zdraví kloubů. Stejně tak může uklidnit a posilovat dýchací cesty a zlepšovat stav a pružnost kůže. Přináší totiž potřebnou vlhkost a výživu těmto tkáním. Podporuje uvolňování dlouhodobě udržovaných toxinů v těle, rozkládá tvrdé otoky, pomáhá při přetížení a efektivně oživuje a čistí tkáně. (Morita, K. and Nakano, T. 2002)

V tomto kontextu osobně předpokládám, že pro výše uvedené účinky bude nelepší čerstvě připravený gel z čerstvého Irského mechu.

893EB941-42A0-48FF-9D60-67EF7CFFBF02

Irský mech může být použit k urychlení zotavení při poranění kloubů a pro posílení vazivových tkání a chrupavky. Pomáhá omezovat otok a působí jako přirozený protizánětlivý účinek při sportovních úrazech nebo onemocněních postihujících kolena, kotníky a další klouby těla.

Tato mořská řasa, více než jiné mořské řasy, také obsahuje taurin a další aminokyseliny na bázi síry. Síra pomáhá chránit klouby před infekčními organismy, které mohou vést v budoucnostni k problémům s klouby, jako je artritida.

4. Irský mech posiluje spojovací tkáně a spoje – jak ho užívat pro co největší účinky?

Podle vědecké studie se výtažek z Irského mechu (Chondrus crispus) ukázal jako nejvhodnější stimul pro tvorbu vláknitých tkání u několika testovaných materiálů. (Robertson, Schwartz, 1952). Vypadá to, že nejvyšší vstřebatelnost probíhala po 10-14 dnech, kdy se vyvinula zcela nová tkáň s kolagenem. Důležitý byl také přísun vitamínu C. Zdá se, že tato rozvíjející se kolagenní tkáňová hmota má větší spotřebu kyseliny askorbové, než může poskytnout uložený vitamin zvířat. Lidé navíc vitamín C netvoří sami v těle a je třeba ho získávat ze stravy. Pro terapeutické účinky Irského mechu lze tedy doporučit zvýšený současný přísun vitamínu C z vhodných zdrojů.

Jde tedy o to, že tkáň, kam je dodán Irský mech, obsahuje prekurzor kolagenu a z tohoto prekurzoru umí tělo spolu s látkami z Irského mechu obnovit samotnou tkáň.(Robertson, Schwartz, 1952)

IMspolusvětlo1200x800

 

Rády bychom zdůraznily skutečnost, že analytické výsledky uvedené výše, jasně potvrzují nezbytnost vitamínu C pro tvorbu kolagenu. Již dřívější práce naznačily, že tvorba kolagenu, stejně tak jako oprava ran, zvyšuje tělesnou spotřebu kyseliny askorbové (Reid, 1948), (Wolbach, Howe, 1926).

Zhoršený vývoj kolagenu v nové tkáni byl ve studii způsoben nedostatkem vitamínu C a nekvalitní „komerční stravou“, která nejen tohoto vitamínu obsahuje málo. Během masivní tvorby kolagenu autoři studie zdůrazňují potřebu zvýšení obsahu vitaminu C v organismu. Jinak není uspokojena potřeba těla a kolagen se netvoří vůbec nebo jen málo.

Irský mech lze použít spolu s vitamínem C pro zlepšení struktury a zdraví kloubů a kůže. 

24

ZDROJE:

Cáceres P, Carlucci MJ, Damonte EB, Matsuhiro B, Zuñiga EA. Carrageenans from chilean samples of Stenogramme interrupta (Phyllophoraceae): structural analysis and biological activity. 2000. Phytochemistry. 2000 Jan;53(1):81-6. Abstrakt dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10656412

E. L. McCandless. CHEMICAL STRUCTURAL REQUIREMENTS FOR STIMULATION OF CONNECTIVE TISSUE GROWTH BY POLYSACCHARIDES. 1965. Annals of the New York Academy of Sciences, 1965. Department of Biology, McMaster University, Ontario, Canada

HÝSKOVÁ, M. Mořské řasy a jejich využití. 2002. Bakalářská práce. Brno: 2002.

MacARTAIN, P. et al. Nutritional Value of Edible Seaweeds. 2007. Nutrition Reviews, Vol. 65, No. 12, 2007. p. 535-543.

MIŠURCOVÁ, L., HRABĚ, J. Mořské a sladkovodní řasy – potraviny nového typu. 2013. Výživa a potraviny, 2013, roč. 68, č. 3, s. 76-78

Robertson W. B., Schwartz B. Ascorbic Acid and the Formation of Collagen. 1953. J. Biol. Chem. 1953, 201:689-696. [online] [vid. 2018-03-14] Dostupný z: http://www.jbc.org/content/201/2/689.full.pdf 

Mišurcová L., Škrovánková S., Samek D., Ambrožová J., Machů L. Health Benefits of Algal Polysaccharides in Human Nutrition. 2012. Advances in Food and Nutrition Research. Volume 66, 2012, Pages 75-145. Abstrakt dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22909979

Drum, R. Sea Vegetables. In Planting Our Future. 2000. Gladstar & Hirsch, eds. Pp 277-284.

Erhart, S. and Cerier, L. Sea Vegetable Celebration. 2001. Náhled: https://www.amazon.com/Sea-Vegetable-Celebration-Recipes-Vegetables/dp/1570671230

Morita, K. and Nakano, T. 2002. “Seaweed Accelerates the Excretion of Dioxin Stored in Rats”. J. Agric. Food Chem. 50: Pp 910-917

Buck, C. et al. 2006 “Carrageenan Is a Potent Inhibitor of Papillomavirus Infection”. PloSPathogens 2: Pp 671-680. www.plospathogens.org

 Konig, G. and Wright, A. 1993. “Algal Secondary Metabolites and Their Pharmaceutical Potential”. Ch. 19 in: Human Medicinal Agents From Plants. Am. Chem. Soc. Pp. 276-293
Fitton, J. 2003. “Brown Marine Algae. A Survey of Therapeutic Potentials”. Alternative & Complementary Therapies Pp.29-33. Reprints of this paper from: Karen Ballen, Alt. & Comp. Therapies: 914-834-3100.

Amster, E. et al. 2007. “Case Report: Potential Arsenic Toxicosis Secondary to Herbal Kelp Supplement”. Evirn. Health Persp. 115: Pp 606-608.

Integrative Herbalism. 2016. The Journal of the Vermont Center for Integrative Herbalism Volume 3, 2016

POLEDŇÁKOVÁ, H. Charakterizace karagenanu densitometrií. Brno, 2015. Bakalářská práce. Vysoké učení technické. Vedoucí práce Ing. Andrea Kargerová, Ph.D

McHugh, D. J. (2003). A guide to the seaweed industry. Food and Agriculture Organization of the United Nations.  dostupné z http://vtherbcenter.org/wp-content/uploads/2012/03/VCIH_Journal_Vol3_2016-1.pdf

Stanley, N. (1987). Production, properties and uses of carrageenan. Production and utilization of products from commercial seaweeds. FAO Fisheries Technical Paper, 288, 116-146.

Borthakur A, Bhattacharyya S, Anbazhagan AN, Kumar A, Dudeja PK, Tobacman JK. Prolongation of carrageenan-induced inflammation in human colonic epithelial cells by activation of an NFκB-BCL10 loop.2012. Biochim Biophys Acta. 2012 Aug;1822(8):1300-7. doi: 10.1016/j.bbadis.2012.05.001. Epub 2012 May 8. Abstract dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22579587

Susana M. Cardoso,1,* Olívia R. Pereira, Ana M. L. Seca, Diana C. G. A. Pinto, and Artur M. S. Silva. Seaweeds as Preventive Agents for Cardiovascular Diseases: From Nutrients to Functional Foods. 2015. Mar Drugs. 2015 Nov; 13(11): 6838–6865. Abstract dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663556/. ANO

Matsuhiro B1, Urzua CC. 1992. Heterogeneity of carrageenans from Chondrus crispus. Phytochemistry. 1992 Feb;31(2):531-4.  Abstract dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1367970

Bidri M, Choay P. La taurine : un aminoacide particulier aux fonctions multiples. 2003. Ann Pharm Fr. 2003 Nov;61(6), strany 385-91. Abstrakt dostupný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14639190

Gurvan Michel, Mirjam Czjzek. Polysaccharide-degrading enzymes from marine bacteria. 2013. Marine Enzymes for Biocatalysis. Sources, Biocatalytic Characteristics and Bioprocesses of Marine Enzymes. Woodhead Publishing Series in Biomedicine. 2013, strany 429–464. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781907568800500168

Laurie-Eve Rioux, Sylvie L. Turgeon. Seaweed carbohydrates. 2015. Seaweed Sustainability. Food and Non-Food Applications. 2015, strany 141–192. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124186972000076

Ladislava Mišurcová, SoňaŠkrovánková and col. Health Benefits of Algal Polysaccharides in Human Nutrition. 2012. .Advances in Food and Nutrition Research Volume 66, 2012, Pages 75-145. Abstrakt dostupný z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123945976000033

 

6. O autorkách

Mgr. Klára Hlaváčová – vysokoškolské vzdělání na Fakultě humanitních studií v Praze (podobor: psychologie zdraví). Vysokoškolské vzdělání  na Pražské škole psychosociálních studií, kde studovala mj. metodologii vědeckých studií. Studium na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, kde studovala obor psychologie a prováděla v rámci studia vědecký výzkum. Studium na Colorado College v USA, kde studovala obor chování zvířat. 

Květa Vondráková – výživová poradkyně,  lektorka,  zkušená odbornice a propagátorka  zdravého RAW a veganského stravování, Irského mechu a mořských řas, autorka mnoha RAW a vegan receptů a skvělá kuchařka mnoha TV pořadů (Život z pánve, TV Natura) Je také víceprezidentka Culinary Clubu ČR a zastupovala naši republiku na mnoha mezinárodních akcích. Jako maminka se také věnuje zdravému vaření s dětmi.

Mgr. Eva Hájková – Vystudovala bakalářský a magisterský program ochrany veřejného zdraví na lékařské fakultě OU v ČR a následně od roku 2006 profesně působila jako konzultantka v preventivní medicíně a jako koordinátorka screeningových programů pro National Health Services (NHS) v Londýně. Dále se již profesně vzdělávala na London School of Hygiene and Tropical Medicine a momentálně studuje na několika institucích zabývajícími se funkční medicínou a výživou, konkrétně Institute for Functional Medicine a Chris Kresser Institute. Jelikož výživa Evě byla oborově vždy blízká, vystudovala v ČR výživové poradenství.

Fotografie: Lahodnosti.cz, Klára Hlaváčová, Květa Vondráková, Olina Vondráčková

 

Produkty s Irským mechem:

Tuto úžasnou kolagenovou potravinu

„Irský mech“ zakoupíte u nás v e-shopu …

 

Prášek z celistvého Irského mechu

 

Himálajská, černá a středomořská sůl s Irským mechem

 

Čerstvý Irský mech